DGNEWS.EU

Ловците в Димитровград обсъдиха мерките срещу африканската чума

Ловците в Димитровград обсъдиха мерките срещу африканската чума
Sep 27
15:28 2019

Мерките срещу разпространяване на заболяването „Африканска чума по свинете”, коментираха членовете на Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград с представители на Регионалната дирекция по горите -Хасково и Областната дирекция по безопасност на храните. Димитровградските ловци обсъдиха конкретните си ангажименти, като представители на най-голямата природозащитна организация. Презентация по темата изнесе гл. експерт д-р Владимир Хърсев от БАБХ-Хасково.

"Срещите са регулярни, откакто е регистрирана болестта у нас. Нашите ловци участват в претърсвания за трупове на сиви свине. Ние сме целогодишно на терен и виждаме какво се случва с популацията на дивата свиня. Във връзка с епизоотичната обстановка сега е преустановено подхранването на животните, за да не се събират на куп и да не се заразяват едни други”, коментира секретарят на сдружението Николай Колев. До момента на територия на общината няма регистрирано болно животно, а от едно отстреляно е взета проба, но резултатите все още се чакат.

Той отчете, че за изминалия сезон при запас от 180 диви свине в общината, са били отстреляни 104. В момента е разрешен индивидуалния лов, но в нашия район е равнинен, и ловът е по-труден. Животните са по полето и не закъсват за храна, и трудно се привличат с храна. Движат се предимно през нощта, защото е топло, тревите са високи и не се вижда, обясни Колев.  

В община Димитровград има 19 ловни дружинки, а към 730 са членовете на сдружението.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?