DGNEWS.EU

Новият календар на Димитровград озарява със светлината си

Новият календар на Димитровград озарява със светлината си
Sep 02
14:05 2019

Новият луксозен календар на Димитровград, който е уникален с това, че отброява дните и месеците от рождения ден на града - 2 септември, бе представен официално днес от главния му съставител художникът Стефан Чурчулиев, кмета Иво Димов и уредника на художествената галерия „Петко Чурчулиев” Антоанета Станчева. Събитието се състоя по традиция в лятната градина на Историческия музей и бе открито от неговия директор Елена Георгиева. В началото музикален поздрав към присъстващите отправи талантливата ученичка Микаела Димитрова. Гости на събитието бяха чуждестранни делегации от сръбския град Цариброд, Димитровград – Русия, и от град Кутина, Хърватска, пристигнали за празника на града.

Луксозното издание 2019-2020 година представи Стефан Чурчулиев, който подчерта, че основната концепция заложена в това 12-то поред издание на календара, е светлината. „Светлината като символика на бъдещето. Светлината е това, което ни изгражда в душите ни, тя около нас, тя рисува, тя е живот, тя любов, тя ни прави оптимисти. Един град, който подкрепя културата си има бъдеще и едно малко доказателство за това е този календар. Аз съм оптимист за града”, подчерта художникът.

Календарът съдържа 13 творби на димитровградски и именити български художници от фонда на художествената галерия „Петко Чурчулиев”. Корицата сияе с картина на художника Владимир Пенев, син на поета Пеньо Пенев, а свитлина струи и в останалите творби. Техни автори са академиците Румен Скорчев, Дечко Узунов и Светлин Русев, както и художниците Димитър Лалев, Димитър Казаков-Нерон, Милко Божков, Ивайло Горанов, Василка Монева, Димитър Филипов, Иван Милушев, Петко и Стефан Чурчулиеви.

Кметът Иво Димов благодари екипа съставители на календара и най-вече на главния куратор и негов приятел Стефан Чурчулиев, че продължава да търпи „капризите” ми, да създадем поредния красив продукт. „Календарът е уникален не само защото излиза на 2 септември, а защото съдържа нашето културно богатство и наследство. Сами виждате, че и първия от 2008 г. и този от днес имат своята тежест, и това бе наша цел от началото. Не толкова календар, колкото произведение на изкуството, който да отразява желанието ни градът да се развива и просперира, и да работим за културата на Димитровград.

В края кметът Иво Димов честити на всички присъстващи празника на града и сподели, че след броени дни Норвежката програма ще стартира и общината ще кандидатства с проекта за преустройство на бившия МУЦ в Къща на изкуствата, в която да бъде показан целия фонд на галерията. След официалната част гостите с интерес разгледаха всички издания на календара и сбирките на Историческия музей.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?